11 april starten we op onze buitenschoolse opvang De Acrobaat (Stichting Kinderopvang De Harlekijn) in Leersum met een mindfulness training. Dit unieke aanbod voor kinderen vanaf 6 jaar realiseren wij in samenwerking met Jacqueline Vuister van Villa Kakelbont. “Ik ben zeer verheugd deze training voor uw kinderen te mogen verzorgen. In mijn sessies kindertherapie gebruik ik regelmatig mindfulness tot grote tevredenheid van kinderen en hun ouders”, vertelt Jacqueline.

Waar komt mindfulness vandaan?
Mindfulness of aandachttraining wordt de laatste jaren steeds meer op scholen toegepast. De praktische oefeningen zijn afkomstig uit het Boeddhisme en in de jaren ‘60 door de Amerikaanse hoogleraar Jon Kabat-Zinn bewerkt tot anti-stressoefeningen. Daarna deden mindfulnessoefeningen wereldwijd steeds verder hun intrede in de zorg, het bedrijfsleven en op scholen.

Mindfulness voor uw kind?
In onze jachtige en steeds weer veranderende maatschappij krijgen niet alleen volwassenen, maar zeker ook kinderen het steeds drukker. Hierdoor kan er zowel in de klas als thuis veel onrust zijn. De aandacht van een kind gaat soms alle kanten op en verschillende kinderen vinden het lastig zich te concentreren. Het lijkt of de ‘aan-knop’ goed werkt, maar de ‘pauze-knop’ niet altijd. Mindfulness lijkt een liefdevol en werkzaam antwoord te zijn.

De ontwikkeling van bewuste aandacht ligt aan de basis van elke vorm van leren. ‘Mindfulness’, oftewel het beoefenen van bewuste, gerichte aandacht, beïnvloedt het leren bij kinderen. Het oefenen in bewuste aandacht kun je vergelijken met het stemmen van een muziekinstrument, voordat je gaat spelen. Waarom zullen we niet ons leer-instrument stemmen voordat we het gaan gebruiken?

Met Mindfulness stimuleer je niet alleen het leren. Maar ook het zelfvertrouwen, de creativiteit en de executieve functies zoals planning, aandacht, werkgeheugen, gedragsregulatie, taakinitiatie en organiseren van je gedrag in de klas. Het brein komt tot rust, impulsief gedrag en stressreacties nemen af. Er ontstaat rust en geconcentreerde aandacht. Welk kind gun je dit niet?

Breinonderzoek heeft aangetoond dat kinderen die mindfulness hebben gedaan of doen, anders omgaan met stressvolle situaties en zich beter in kunnen leven in anderen. Ze maken andere keuzes  in conflictsituaties: meer bewust en vanuit rust. Minder vanuit een impuls of drift.

Kinderen die een mindfulnesstraining doen leren allereerst op te merken wat er in henzelf gaande is om vanuit hier bewuste keuzes maken.

Wat gaan we doen?
Aan de hand van stilte-oefeningen, zintuiglijke oefeningen, spelletjes, verhalen, gesprekjes en yoga leren kinderen en jongeren zichzelf stap voor stap een beetje beter kennen. Ze leren onderscheid te maken tussen het denkhoofd en het lichaam. De training helpt kinderen en jongeren om te gaan met thema’s als geduld, vertrouwen en loslaten. Ook leren ze hoe ze altijd terug kunnen gaan naar hun ademhaling en wat de adem je eigenlijk kan vertellen. Een groot deel van de training bestaat uit het ontwikkelen van vriendelijke aandacht, voor jezelf én anderen.

Aanmelden
De Mindfulness training start 11 april op de dinsdagmiddag. De training bestaat uit twee groepen van maximaal acht kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar. De sessies worden ingedeeld in twee leeftijdsgroepen. Totaal zijn er acht trainingssessies en elke sessie duurt een half uur: van 15.30 – 16.00 uur en van 16.00 tot 16.30 uur. Opgeven kan via info@kdvdeharlekijn.nl. De training is gratis.

Jacqueline Vuister: “Ik deed de studie mindfulness bases cognitive therapy, waardoor ik mij mindfulness therapeut mocht noemen.” – www.villakakelbontamerongen.nl

Lees onze folder Mindfulness training flyer.

Share This